Saturday, 19 December 2015

OBESITI TITIK MULA PENYAKIT KRITIKAL | 3 LANGKAH PENTING TURUNKAN BERAT BADAN



KURUS, OBESITI, TIP TURUNKAN BERAT BADAN, SIHAT
Korang tau tak?
Status kesihatan individu dipengaruhi oleh faktor makanan. 


Sepatutnya faktor pemakanan ini mampu dikawal jika kita tidak terlalu mengikut kehendak nafsu yang asyik nak makan aje… kerana individu yang memegang konsep “ hidup untuk makan” ibarat menggali kubur dengan giginya sendiri. Bunyi macam agak kasar kan? Tapi itulah hakikat cara pemakanan kita setiap hari.




Disebabkan pola pemakanan yang berlebihan, kurang pengambilan makanan bernutrisi, pemilihan makanan yang tidak betul atau frekuensi pemilihan makanan yang tidak teratur oleh kita ini pelbagai penyakit telah muncul di zaman moden.  Kebanyakan dari kita tidak memilih makanan yang betul contohnya pengambilan makanan berbahaya seperti makanan yang mengandungi bahan-bahan kimia atau sintetik. Pengambilan makanan yang di tambah bahan-bahan pewarna, pengawet, pemanis sememangnya telah terbukti menjadi punca toksik dalam badan. Dan makin menjadi-jadi bahayanya bila diambil berlebihan pulak dah.. kadang tu sampai obes-diabetes-jantung..ha semua diangkut dalam tubuh tau…

Kalau korang nak tahu, bahan-bahan macam nil ah yang menjadi penyumbang utama kepada penghasilan dan pembentukan radikal bebas yang berbahaya dalam tubuh yang boleh menyebabkan  kanser, diabetes mellitus, serangan jantung, hipertensi, gout, obesity,keracunan makanan dan banyak lagi kesan negative kepada tubuh kita.

Kita makan buah-buahan antioksida semata-mata nak membantu meneutralkan radikal bebas dari luar tapi tanpa sedar kita telah memberi “makan” kepada radikal bebas dari dalam badan. Seram kan??ngee..ingat hantu je ke seram…lagi seram bila kita tak tahu apa yang kita dah buat dengan tubuh kita sendiri..kesian pun ada kat diri sendiri..alahai..

Ok back to the discussion..
◕‿◕



Tubuh manusia memerlukan jumlah kalori makanan yang bersesuaian dengan tenaga yang dikeluarkan. Pemakanan secara berlebihan akan didepositkan dalam bentuk lemak dalam tubuh dan jika habit ni berterusan ia akan mengakibatkan obesisti.

Pakar telah membuat kesimpulan bahawa terdapat kesan yang signifikan antara penambahan berat badan dengan peningkatan risiko kematian kepada golongan muda kini.

Hasil autopsy daripada doktor-doktor yang telah membuat kajian membuktikan bahawa individu yang mempunyai masalah obesiti memiliki:
Jantung, ginjal dan hati yang lebih besar
Penurunan metabolism basal
Peningkatan haemoglobin
Peningkatan korteks metacarpal yang lebih tebal
Peningkatan serangan jantung yang tinggi selain kadar kolestrol juga telah meningkat.

Peningkatan Berat Badan (Kg) Daripada Normal
Peningkatan Risiko Kematian
5
8%
10
18%
15
45%
25
56%

CARA KURU,OBESITI, TURUNKAN BERAT BADAN, SLIM

3 langkah penting untuk turunkan berat badan. Tiga-tiga korang perlu buat dengan konsisten dan berdisiplin.

Jaga pemakanan-
*makan apa yang tubuh perlu
*minum air yang banyak 
Pengambilan suplimen untuk menyokong impian diet anda serta membantu tubuh lebih bersedia untuk menerima perubahan berat badan  
Exercise –Lakukan exercise PACE – konsep PACE ni anda makan apa sahaja anda tak gemuk..menarik kan?
Melalui PACE ni korang mampu kurangkan senaman dan banyakkan makan. Kalau korang ada masa terluang cuba cari lebih banyak bacaan tentang PACE atau korang boleh tanya pakar-pakar exercise dekat gym yang korang attend.
*latih kedua-dua “body control” & “mind control”
Kalau korang tinggal salah satu 3 langkah penting ni bukan impian kurus korang mustahil tapi menjadi lambat dan akhirnya korang cepat aje putus asa. Akhirnya sampai sudah tak kurus-kurus, obes makin meningkat, penyakit makin menjadi-jadi…nak ke?

Kalau korang dah explore penulisan belog Husna secara tak langsung Husna dah bincangkan serba ringkas 3 langkah penting ni tapi untuk lebih detail korang boleh keep update entry Husna lepas ni…Insyallah korang akan jumpa pengalaman baru macam mana nak capai impian kurus yang tak mustahil pun.



Keep follow my entri dears
Share with love dan salam sayang dari Husna Rahman
Anything boleh contact Husna kat sini 011-2557 9903

2 comments:

  1. New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters Lose 15 Pounds in Only 21 Days!

    ReplyDelete