Thursday, 5 November 2015

ANTIOKSIDAN & RADIKAL BEBAS


       
Radikal bebas adalah sangat reaktif, molekul tidak stabil yang berkeliaran badan anda. Molekul yang tidak stabil kerana mereka hilang elektron dan mereka mahu "mencuri" elektron daripada sel-sel sihat yang lain dalam badan kita. Apabila  radikal bebas mencuri elektron dari sel yang sihat maka sel sihat ini juga menjadi radikal bebas, dan tindak balas rantai berlaku.Tindak balas berantai ini dipanggil pengoksidaan yang boleh menyebabkan kerosakan kepada sel-sel badan.

·   
Jadi dari mana sebenarnya radikal bebas dalam badan kita datang? Hanya tindakan mudah iaitu semasa bernafas berlaku juga boleh berlaku pengeluaran radikal bebas. Semasa respirasi, beberapa elektron melalui pernafasan biasa semasa pengangkutan elektron. Elektron dipengaruhi oleh molekul oksigen, menyebabkan penghasilan radikal bebas.  Di bawah keadaan biasa, kira-kira 1% hingga 3% daripada molekul oksigen ditukar kepada radikal bebas. Udara yang kita sedut tercemar dengan racun, yang boleh meningkatkan pengeluaran radikal bebas semasa respirasi. 


     Faktor-faktor alam sekitar yang lain seperti alkohol, merokok dan radiasi juga boleh membawa kepada peningkatan dalam pembentukan radikal bebas. Dalam beberapa kes, badan kita sebenarnya menghasilkan radikal bebas dengan sengaja. Sebagai contoh, sistem imun badan sengaja mewujudkan radikal bebas untuk memusnahkan organisma yang tidak diingini, seperti jangkitan. Badan kita juga mempunyai sistem pertahanan untuk melindungi sel-sel kita daripada kerosakan oksidatif.

    Antioksidan, yang dihasilkan dalam badan kita atau diekstrak daripada makanan yang kita makan, membantu meneutralkan radikal bebas dalam badan kita. Antioksidan bekerja dengan memberikan satu elektron kepada radikal bebas, tetapi tidak seperti radikal bebas, antioksidan tidak menjadi berbahaya dan reaktif apabila mereka kehilangan elektron. Dalam usaha untuk melindungi dan membaiki sel-sel di dalam badan anda, ia adalah penting untuk memastikan anda mendapat cukup antioksidan melalui makanan yang anda makan dan / atau pemakanan tambahan.
·      
      Antioksidan yang paling dikaji ialah vitamin C, vitamin E, beta-karotena dan seleniumVitamin C, yang merupakan vitamin larut air, tidak boleh disimpan dalam badan, jadi ia adalah penting untuk mendapatkan beberapa kerap dalam diet anda. Sumber vitamin C termasuk buah-buahan sitrus, lada hijau, brokoli, sayur-sayuran berdaun hijau dan strawberi. Vitamin E adalah vitamin larut lemak, yang bermaksud bahawa ia boleh disimpan dalam hati dan tisu badan yang lain. Sumber vitamin E termasuk germa gandum, kacang, biji, bijirin penuh dan sayur-sayuran berdaun hijau. Beta-karotena, yang ditukar kepada vitamin A dalam badan, adalah umpama penyapu jalan daripada sesuatu jenis radikal bebas. Sumber makanan beta-karotena termasuk sayur-sayuran berdaun hijau, lobak merah dan buah-buahan berwarna kuning dan oren yang lain dan sayur-sayuran. Selenium adalah unsur surih dengan sifat-sifat antioksidan. Kekurangan selenium dikaitkan dengan disfungsi imun. Sumber makanan selenium termasuk makanan laut, kacang brazil, telur, daging dan bijirin penuh.
·        
     Adalah penting untuk mendapatkan seberapa banyak antioksidan yang anda boleh daripada makanan yang anda makan dengan memilih diet yang seimbang termasuk bijirin penuh, daging tanpa lemak dan 5 hingga 10 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Terdapat pelbagai jenis antioksidan, termasuk vitamin (C, E, beta-karotena), unsur-unsur (selenium), asid amino (N-acetyl-cysteine, asid alphalipoic), herba (teh hijau) dan fitokimia (flavanoids, polifenol, sulfida allyl). Ia adalah penting untuk mencari regimen yang memenuhi keperluan individu anda. Anda juga perlu menilai semula makanan dan pengambilan makanan tambahan sebagai perubahan status kesihatan anda. Adalah penting untuk melakukan penyelidikan dan atau berunding dengan penjagaan kesihatan pakar diet atau profesional sebelum memulakan pemakanan/ suplimen tambahan dalam diet anda!--------------------------
VITAMIN ANTIOKSIDAN ANDA!

Tak sah rasanya kalau nak amal suplimen/vitamin  tapi korang tak ambik 2 VITAMIN ANTIOKSIDAN paling power ni!!


Korang tau tak speciality utama setiap item kat atas tu?

Vita E Complex merupakan Vitamin E paling lengkap dipasaran kerana ia  dilengkapi dengan 10mg SELENIUM yang berfungsi untuk memaksimumkan kadar penyerapan Vitamin E oleh tubuh. 

Sistem badan kita lebih senang menyerap Vitamin E dalam bentuk semulajadi iaitu secara organic bentuk “d”..dan Vita E Complex diformulasikan dengan "d-alpha tocopherol" yang bermaksud SEMULAJADI dan BUKAN SINTETIK. 

Vitamin C pulak bukan sebarang Vitamin C tau...tapi ia SUSTAINED RELEASE..iaitu mempunyai keupayaan untuk kekal didalam tubuh dan dilepaskan apabila tubuh mahu menggunakan Vitamin C. Jadi tubuh kita sentiasa mempunyai bekalan Vitamin C didalam tubuh. 

Vita C Plus ni jugak diformulasikan sebanyak 500mg oleh itu Vita C Plus mampu bertahan dalam badan selama 5 jam, Vitamin C dilepaskan sebanyak 100mg setiap jam..jadi anda memerlukan sekurang-kurangnya 1-3 biji Vita C Plus setiap hari.

Bestnya Vita C Plus boleh diambil sehingga 6 biji sehari dengan kesan terbaik kepada tubuh anda.

ITS AWESOME!!
◕‿◕


ANTIOKSIDAN lainnya juga anda boleh perolehi dalam CAROTOMAX!

CAROTOMAX menyalurkan lima daripada karotenoid penting yang dipilih daripada gabungan tumbuhan fitokimia. Anda tidak akan mendapat perlindungan gabungan ini daripada sumber makanan sahaja.

5 jenis karotenoid yang paling berkhasiat

Purata pengambilan karotenoid, lutein, lycopena dan beta-karotena adalah 8 mg setiap hari manakala CarotoMax pula dapat membekalkan lebih 13 mg daripada karotenoid yang paling berkhasiat

Mengandungi ekstrak yang unik daripada tomato, ekstrak biji benih anggur, ekstrak brocoli bertunas, minyak jagung, minyak palma dan marigold.Dalam CarotoMax mengandungi karotenoid menyamai dengan:

ϟBeta Karotena Sama dengan 102 porsi Pisang
ϟLycopena sama dengan 714 porsi Aprikot
ϟLutein dan Zeaxanthin sama dengan 285 porsi pink grapefruit
ϟAlpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi
ϟAlpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi

1 comment:

  1. New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters Lose 20 Pounds within Only 21 Days!

    ReplyDelete