Wednesday, 7 October 2015

KISAH AKU #ceritacintaLAT

Maahad Muhammadi (p) Pasir Pekan dan Maahad Muhammadi Tumpat, dua destinasi aku menimba ilmu dunia & akhirat. Alhamdulillah walau daifnya sekolah kami dipandangan mata kasar seorang manusia tapi sungguh tinggi pada pandangan penciptaNya. Insyaallah. Disinilah aku menimba ilmu tentang dunia & akhirat, peroleh pedoman dan panduan melalui kisah-kisah dan sejarah-sejarah nabi dan sahabat baginda  amat mengajar aku erti kehidupan dibumi ini.
Disini aku bergelar pelajar,
SPM, aku seorang pelajar sains biologi..not an expert la tapi aku minat biologi…dan aku minat nak jadi doktor…
Aku nak jadi dokrtor bukan sebab betapa gahnya –DOKTOR- tapi kerana aku minat belajar tentang biologi- kisah penghidupan manusia, alam dan galaksi sepenuhnya. Alhamdulillah selepas SPM, aku meneruskan perjalanan ilmu ke matrikulasi (Kolej Matrikulasi Kedah) selama setahun.
Dan sekali lagi rezeki dariNya, pada akhir semester kedua, aku menerima tawaran menyambung pengajian dalam bidang surgery selama 6 tahun. Namun terpaksa ditolak kerana beberapa faktor.
Selepas matrikulasi aku mula berfikir mahu mengenali bidang lain selain sains biologi, cuba apply bidang psychology.. tapi aku tak dapat directly bidang psychology tetapi kursus yang aku dapat indirectly toward psychology…its more to human development in term of learning, training and development. Pada mulanya agak pelik dan culas kenapa aku dapat kursus ni…it just like ridiculous sebab ia tak berkaitan langsung dengan apa yang aku pernah pelajari dan minati. (yes pada masa itu) but now I realized it is the best for me..dan Dia Perangcang yang Maha Hebat.
Disini aku memahami,
Dari sini aku mula mengenali satu bidang baru yang amat membuka minda aku kepada pandangan dunia sekarang iaitu HUMAN RESOURCE (psychology, neuroscience, human development.. & so on which very related to our current demand). And you…NEED this knowledge if only you want to live in this though world's demand with optimist mind & thinking. This field really help you to build yourself & the others around you to be outstanding not just for the other but for your own satisfaction.
yes a lot to gain & learn actually..LEARN TO HAVE SMART THINKING, SMART LEADING & SMART LIFE. Insyallah dunia & akhirat.
and yes its worth too much for me! Sangat bersyukur kerana diberi peluang mengenali bidang ni..
dan jugak minat yang melampau kepada buku juga banyak membuka minda aku untuk mengenali alam Allah lebih jelas dari pandangan sains, politik dan kehidupan itu sendiri. Sungguh ilmu itu luas & kaya! memahami ilmu Allah itu hikmah! mengaplikasi ilmu Allah itu rahmah dan disini Allah tunjukkan kekuasaanNya. 
Korang sedar tak?
Allah hanya memilih hamba-hambaNya yang tertentu sahaja untuk menjalani jalanNya.
Bagaimana nak pastikan kita juga yang terpilih untuk menyulusuri jalanNya?
Tuntutlah ilmu pengetahuan kerana disitu akan kau temui kebesaranNya yang membawa kamu kejalanNya.
Insyalah. Kerana halangan utama untuk menuju jalanNya ialah kejahilan.
Beberapa cebisan pengalaman dalam hidup juga antara faktor aku mula mencari ilmu dan terus menggali ilmu mengenali setiap tujuan dan kebaikan penciptaan Allah seluruh alam ini.
Kerana setiap sesuatu di alam ini adalah aturanNya dan tiada satu pun setiap yang berlaku itu secara kebetulan dan tiada satu pun yang Allah jadikan adalah sia-sia. Dan hidup kita adalah untuk terus belajar, tahu & bersyukur.
Disini aku bermula..
Pada umur 20 tahun aku kehilangan satu rahmat besar dalam hidup. Ummi terlebih dahulu menerima panggilan ilahi. Penderitaan dan kesakitan yang pernah “ummi” rasai dan alami aku lihat dengan jelas dan rapi tersemat dalam lipatan diari hidup aku.
Satu demi satu perubahan berlaku akibat penyakit yang dialami meninggalkan satu pengalaman ngeri bagi aku dan adik-adik….dan aku tahu “ummi” aku kuat, “ummi” aku mampu, dan ‘ummi” aku insan dipilih Allah. Amin.
Tidak sekalipun hatta tidak pernah terdetik pun perginya insan mulia dari sisi aku disebabkan penyakit ini. Aku juga pernah rasa takut jika aku atau adik-adik aku juga mungkin akan mengalami kesan yang sama. Bermula dari sini aku mencari dan mengkaji lebih lanjut aspek kesihatan dan anatomi tubuh penghidupan seorang manusia.
Setiap apa yang aku temui.. yes Alhamdulillah syukur aku temui jalannya, aku temui caranya..
Anda juga, tidak perlu risau walaupun anda mungkin mempunyai risiko mewarisi penyakit-penyakit kritikal yang boleh membawa maut seperti barah, kanser, jantung dan sebagainya yang selalu dikaitkan dengan gen atau keturunan.
Kerana anda boleh mengawalnya melalui pemakanan bijak. Macam mana pemakanan bijak?
Yes that is…you must start to learn more about you-yourself and what God already give to you in this fine world.
Kerana setiap penyakit yang diturunkan olehNya adalah bersama-sama penawarnya kecuali MATI.
Disinilah aku bermula mengenali dunia suplimen
Dulu aku pernah prejudis tentang pil-pil suplimen tapi tidak dengan ilmu..kerana ILMU memandu aku mengenal kurniaan Allah untuk manfaat manusia.
Dan disini aku mengenali dunia Shaklee.. bagaimana aku yakin ini adalah yang terbaik?

Kerana Dia tunjuki aku…

I am here to share some knowledge, to share some kindness & together live a healthy life!
-SignatureHusnaRahman-


No comments:

Post a Comment