Thursday, 1 October 2015

INTIPATI: Buku 4 Rahsia untuk Kembali Muda & Sihat Sepanjang Hayat

Assalamualaikum
Alhamdulillah masih bernafas dengan berbekalkan kesihatan yang baik.
Sebelum ni Husna ada janji nak share buku

dan hari ni Husna berkesempatan untuk berkogsi intipati awal penulisan buku ini
Bismillahirrahmannirrahim
sesungguhnya ilmu itu dariNya untuk kita manfaatkan hidup kita sepenuhnya pada jalanNya.
Insyallah.



[KORANG PERNAH TERFIKIR TAK]
Apa rahsia kesihatan berpanjangan, panjang umur, awet muda, bebas penyakit generasi terdahulu berbanding generasi sekarang?
Nenek moyang kita tidak punya masalah untuk mendapatkan  nutrisi daripada makanan seharian mereka.
 Kenapa?
Apa bezanya mereka dan kita. Sama-sama makan daging lembu, ikan, ayam, lauk pauk,  sayur-sayuran dan buah-buahan.
Kerana
Pada zaman mereka kebanyakan binatang ternakan memakan rumput liar dan itu adalah salah satu bahan yang mengandungi kadar nutrient Vitamin B12 yang tinggi. Begitu juga buah-buahan  dan sayur-sayuran yang mereka adalah jenis organik tanpa baja beracun tetapi kebanyakan sumber tanaman sekarang sudah tersebati dengan bahan berbahaya seperti racun serangga.
Bagi sesetengah peniaga “appearance” sayuran atau buahan yang dijual lebih penting berbanding keselamatn dan khasiat sayuran dan buahan tersebut. Faham ke faham?  Boleh Tanya kalau tak faham jugak.. Im honour to answer yours!
Zaman sekarang pengambilan diet sedemikian sudah tidak relevan dan tidak mencukupi untuk memperolehi kadar vitamin, mineral dan nutrient yang sepatutnya dan mencukupi untuk keperluan tubuh.
Oleh sebab itu kita memerlukan pemakanan tambahan umpamanya multivitamin sebagai tambahan kepada diet sehari-hari bagi melengkapkan jurang nutrisi kita.

alhamdulillah untuk perkongsian pertama ini. ringkas tapi fahamilah ia dengan hikmah.
Sihat itu kekayaan. Kekayaan belum tentu menjamin
 kesihatan tapi sihat perlu untuk kaya..kan?
next post Husna sambung lebih dalam tentang buku ini.

kenapa anda perlu terus follow post Husna
kerana Husna akan kongsikan satu rahsia sihat untuk selamanya selagi anda mahu SIHAT, MUDA dan BERTENAGA
once you switch on SUIS SIHAT. Selagi you tak switch
 off that SUIS insyaallah anda sihat untuk selamanya.
.
Husna hanya mahu kongsikan ilmu..anda berminat you may stay with me...or guide me...kerana Husna juga sedang belajar dan akan terus mencari ilmu Dia.
.
sama-sama yupp..!!

No comments:

Post a Comment