Monday, 14 September 2015

KENAPA PEROKOK SUKAR HENTI ROKOK?

KORANG TAU TAK
Secara purata perokok akan mencuba antara 8-11 kali untuk berhenti merokok sebelum benar-benar berjaya sepenuhnya.


Pelikkan camna seorang perokok tegar & istiqamah dengan rokoknya hakikatnya perokok jelas akan kesan negatifnya. Tak perlu fikir apa negatifnya merokok, gambar pada kotak rokok sahaja sudah menjelaskan hakikat bahayanya rokok tapi sukarnya berhenti merokok kan…?  Lagi –lagi vape evolution sekarang ni kan..


Susah..!! untuk bertahan..untuk tidak MEROKOK!
Kenapa susah?

Nikotin boleh menyebabkan ketagihan semakin teruk. Apabila sebarang poduk  yang berasaskan nikotin ini masuk kedalam badan samaada dikunyah, disedut atau dihidu, ia mudah meresap kedalam saluran darah. Apabila ia memasuki saluran darah, nikotin merangsang saraf "keseronokan" didalam otak.


Perasaan teruja atau keseronokan  timbul akibat daripada ransangan nikotin, rangsangan nikotin ini akan hilang dengan cepat oleh itu ia meransang perokok untuk mengambil satu lagi dos nikotin malah terus bertambah selepasnya. Lama-kelamaan perokok akan menjadi lali dan ketagih akan nikotin malah mungkin memerlukan lebih banyak dos nikotin untuk memenuhi keinginan itu.

Apabila seorang perokok cuba untuk mengurangkan atau menghentikan aktiviti rokok kekurangan nikotin akan mengakibatkan simpton penarikan contohnya:

Perasaan cepat gusar
Kekecewaan
Kemarahan
Kebimbangan
Selera makan meningkat secara tidak menentu
Kesukaran untuk memberi fokus dalam apa jua yang dilakukan

Perokok yang merancang untuk berhenti merokok perlu  mempunyai matlamat yang betul-betul tinggi dan kuat untuk berhenti merokok.Namun simpton-simpton yang timbul akan mematahkan semangat perokok untuk berhenti merokok secara mutlak. Tu sebab susah sesangat nak berhenti merokok ni. kan lagi senang tak usah mula dari awal. merokok membazir malah memudaratkan. duit habis kesihatan melayang. tak ke rugi tu..hah kang tak pasal kena bebel.. 

Nak tahu cara senang tapi efektif tak?

~VIVIX mampu bantu perokok untuk berhenti rokok sesenang petikan jari~
#1.
#2.

#3.

.
.
ok..guyis feel free to ask me..anythin' regardin' 'his or all about Shaklee
Insyaallah I ll answer you as soon as possible.
Let help yourself to stay fit and healthy from now on.
Assalamualaikum.


No comments:

Post a Comment