Tuesday, 15 September 2015

Kehamilan dan Vitamin pranatal: Kepentingan Vitamin Pranatal

Apakah vitamin pranatal dan makanan tambahan?
Vitamin pranatal adalah multivitamin yang diperlukan oleh wanita hamil. Berbanding dengan multivitamin biasa, mereka mempunyai lebih daripada beberapa nutrien yang diperlukan semasa mengandung.

Pengambilan  multivitamin yang  membekalkan kesemua vitamin dan mineral  penting oleh ibu mengandung adalah sangat penting  untuk memastikan  perkembangan bayi yang sihat serta pada masa yang sama  untuk memenuhi keperluan pemakanan ibu. Multivitamin dan suplimen juga perlu kepada wanita yang cuba untuk hamil atau wanita yang sedang menyusukan anak kerana ia untuk membekalkan kelengkapan nutrisi bukan sahaja kepada bayi malah kepada ibu itu sendiri. Secara khusus, vitamin pranatal yang sangat penting pada tahap ini ialah asid folik (antara 800 dan 1000 mikrogram sehari, lebih daripada 400 mikrogram sehari diperlukan oleh wanita melahirkan anak umur) untuk membantu mencegah kecacatan tiub neural dan besi serta  membantu menghindari anemia.
Bakal ibu  perlu memberi tumpuan serta perhatian khusus tentang keperluan semua nutrisi  daripada makanan yang diambil dari semasa ke semasa.  Lebih penting lagi ia penting  untuk memenuhi jurang nutrisi dalam diet, pengambilan  multivitamin sehari-hari membantu untuk memberikan sokongan kepada ibu.


Apakah vitamin pranatal?

Makan makanan yang sihat memang satu langkah yang bijak  - terutamanya semasa mengandung. Pengambilan vitamin prenatal bertindak untuk membantu menampung sebarang jurang nutrisi dalam diet ibu.

Vitamin pranatal mengandungi banyak vitamin dan mineral contohnya asid folik, zat besi, iodin, kalsium dan protein adalah sangat penting.


Asid folik, besi dan Kalsium

Asid folik membantu mencegah kecacatan kelahiran tiub neural yang mana akan memberi kesan kepada otak dan saraf tunjang.

Kecacatan tiub neural berkembang  dalam  jangka masa 28 hari pertama selepas persenyawaan. Pada awal kehamilan kebanyakan wanita hamil tidak sedar yang dirinya hamil lebih-lebih lagi ibu yang hamil anak pertama. Wanita hamil perlu mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari, bermula sebelum hamil dan berterusan untuk tempoh 12 minggu pertama kehamilan.

Seorang wanita yang telah mempunyai bayi dengan kecacatan tiub neural perlu meminta nasihat daripada pakar berkenaan jumlah  dos yang  asid folik yang sesuai kerana setiap wanita mungkin berbeza keperluan dos dan kapasiti asid folik yang diperlukan oleh bayi dalam kandungan. Kajian telah menunjukkan bahawa mengambil dos yang lebih besar (sehingga 4,000 mikrogram) sekurang-kurangnya sebulan sebelum dan semasa trimester pertama boleh memberi manfaat kepada ibu itu sendiri.

Makanan yang mengandungi asid folik adalah seperti sayur-sayuran berdaun hijau, kacang, kacang dan buah-buahan sitrus.


Kalsium juga penting bagi wanita hamil. Ia boleh membantu menghalang ibu tersebut daripada kehilangan kepadatan tulang sendiri kerana pada waktu yang sama juga bayi akan menggunakan kalsium untuk pertumbuhan tulang sendiri. Selain itu kalsium dan magnesium sangat penting untuk kesihatan pertumbuhan gigi dan gusi bayi apabila sudah besar nanti.

Iodin adalah penting untuk fungsi tiroid bagi wanita semasa mengandung. Kekurangan iodin boleh menyebabkan terbantutnya pertumbuhan fizikal, kecacatan mental yang teruk dan pekak. Ketidakcukupan  iodin boleh menyebabkan keguguran dan kelahiran mati.

Zat besi  penting untuk membantu aliran darah untuk membawa oksigen bagi kedua-dua ibu dan bayi .


Apa yang perlu dicari dalam Vitamin Pranatal?
400 mikrogram (mcg) asid folik.
400 IU vitamin D.
200 hingga 300 miligram (mg) kalsium.
70 mg vitamin C.
3 mg thiamine.
2 mg riboflavin.
20 mg niasin.
6 mcg vitamin B12.
10 mg vitamin E.
15 mg zink.
17 mg besi.
150 mikrogram iodin


Dalam beberapa kes, doktor anda akan memberikan anda satu preskripsi untuk beberapa jenis vitamin pranatal. Oleh itu sebaik-baiknya tanyakan doktor anda terlebih dahulu. SHAKLEE menyediakan VITAMIN PRENATAL penuh yang dapat memenuhi keperluan ibu & anak sepanjang kehamilan.

No comments:

Post a Comment