Wednesday, 9 September 2015

JANTUNG SEBAGAI NADI HIDUP: Makanan yang membantu menjana jantung yang sihat.

Jantung mengepam hampir 2000 gelen darah keseluruh bahagian tubuh setap hari
Sebagai otot yang bekerja keras dan pusat kawalan utama system peredaran darah, jantung memerlukan jumlah tenaga yang besar untuk berfungsi dengan cekap.

Tenaga tersebut diperolehi dengan bantuan nutrient  yang dipanggil koenzim Q10 (CoQ10) yang terdapat didalam tubuh secara semulajadi dan wujud didalam semua sel.

Koenzim Q10 berperanan membantu kesihatan salur darah.

Pengambilan makanan harian membantu mengekalkan tahap CoQ10 didalam tubuh akan tetapi amaun yang diperolehi dari pemakanan harian adalah semakin tidak mencukupi diikuti faktor usia, diet tidak seimbang dan pendedahan-pendedahan harian kepada radikal bebas, bahan kimia dll akan mengurangkan lagi keperluan CoQ10 oleh jantung. Selain itu penggunaan ubat-ubatan tertentu akan mengurangkan tahap CoQ10 dalam darah.

Oleh sebab itu anda memerlukan makanan tambahan CoQ10 melalui diet yang teratur dan seimbang atau pengambilan suplimen CoQ10.

Shaklee CoQHealth  ialah campuran semulajadi proprietary 100 mg CoQ10 dan resveratoral yang bertindak membantu merehatkan salur darah dan membantu pengaliran darah lebih lancar yang diformulasi dalan  bentuk softgel yang bioavailable.
Fungsi CoQ10:
Membantu menghasilkan tenaga didalam organ jantung
CoQ10 membantu meningkatkan penghasilan tenaga didalam otot jantung, menambah kekuatan mengepamnya.
Membantu meningkatkan peredearan darah, mengurangkan serangan angina dan mengurangkan palpitasi jantung
Menggalakkan dan melindungi arteri sihat dari oksidasi LDL(Kolesterol jahat)
Mempunyai potensi untuk mengurangkan tekanan darah secara semulajadi tanpa kesan sampingan. 
CoQ10 bertindak sebagai antioksida yang kuat menghalang oksidasi LDL kolesterol tidak baik dan menghalangnya dari melekat dan menyumbat salur darah
Membantu menambah dan mengekalkan bekalan CoQ10 dalam darah
Meningkatkan tenaga, menambah stamina dan mengurangkan kelesuan.

Kecerdasan mental, memori dan keupayaan kognitif serta merancakkan sel-sel otak. Kajian membuktikan CoQ10 mampu mengurangkan serangan mograin, pening dan loya.

Kulit yang lebih muda dan sihat apabila pereadarn darah lancar dan bersih. CoQ10 membantu meningkatkan peredaran darah untuk membekalkan tisu dengan cukup oksigen dan nutrisi untuk pemulihan, rejuvenasi dan penghasilan kolagen yang akhirnya mebantu kulit untuk kelihatan lebih licin, bersih, cerah, tegang dan anjal.
Meningkatkan kesuburan apabila CoQ10 membantu mengurangkan stress oksidatif dan membantu mewujudkan persekitaran tubuh badan yang lebih sihat untuk meningkatkan kuantiti dan kualiti sperma, pergerakan sperma dan membantu meningkatkan mutu ovum wanita.

Ramuan utama
CoQ10 adalah nutrient yang larut didalam lemak yang dihasilkan oleh tubuh dan wujud didalam semua sel.

CoQ10 paling banyak digunakan oleh jantung, hati, buah pinggang,dan pankeas yang dikelaskan sebagai organ yang paling kuat bekerja dan memerlukaan tenaga selular yang tinggi untuk menjalankan fungsi masing-masing.

CoQ10 amat-amat penting untuk bertrilion sel-sel didalam tubuh untuk menghasilkan dan membekalkan tenaga untuk terus hidup dan untuk tubuh berfungsi secara normal. Untuk menghasilkan tenaga  sel akan membakar gula dan lemak yang dating dari makanan seharian. Nutrient-nutrien ini dipecahkan dan diangkut melalui penghasilan tenaga yang memelukan CoQ10. Proses penghasilan tenaga ini diulang beribu-ribu kali setiap saat untuk menjana denyutan jantung dan oragnorgan tubuh yang lain  dengan memerlukan aliran tenaga yang berterusan. Maka tanpa bekalan dan bantuan CoQ10 sel-sel tidak akan mampu menghasilkan tenaga dan organ-organ lain tidak akan dapat berfungsi dengan sempurrna.

CoQ10 juga membantu melalui sifat antioksidanya yang kuat untuk melindungi membrane sel dari radikal bebas, membantu arteri-arteri dari oksidasi tindakan LDL Kolestrol tidak baik, menggalakkan fungsi salur darah  dalam pengankutan darah ke jantung berjalan dengan lancar dan sihat.


MANFAAT ATAU KEPAKARAN LAIN CoQ10

Mengurangkan risiko masalah jantung teruama bagi yang baru mengalami serangan jantung- apabila diambil dalam masa 72 jam dari terjadinya serangan jantung (myocardial infarction, MI) dan diambil dalam masa setahunn, koenzim CoQ10 mampu mengurangkan serangan jantung dan MI.
Menurunkan tekanan darah tinggi

Menghalang serangan migraine. Membantu mengurangkan kekerapan pening kepala, loya sebanyak 45% bagi dewasa yang mengambil CoQ10 setiap kali serangan migraine manakala 30% bagi kanak-kanak dalam jangkamasa 3 bulan.  Namun ia tidak berhasil menghilangkan migraine apabila sudah terjadi. Kesimpulannya ia mengambil masa yang tertentu untuk anda lihat kesannya.


No comments:

Post a Comment