Wednesday, 9 September 2015

Bagaimana RESVERATROL mampu MENGHALANG MALAH MENYEMBUHKAN kanser?Resveratrol mampu memperlahankan atau menghentikan tahap tertentu kanser melalui beberapa cara.
#1. Menyekat penyerapan estrogen dan androgen tanpa mengira sel kanser tersebut mempunyai reseptor negative atau positif
#2. Mampu memodulasi ekpsresi gen
#3. Boleh menyebabkan sel kanse mati melalui penyahsetilan
Penyelidikan yang dilakukan membuktikan resveratrol mampu menyekat kemampuan sel kanser untuk metasis ke dalam tulang pada kadar 30% hingga 71%.

Bagi badan yang normal dan sihat, reaksi tindakbalas badan dipanggil pengasetilan dan penyahsetilan menjadikan gen hidup atau mati.Manakala bagi sel kanser, sel mula tidak terkawal dan mengaktifkan gen kanser itu sendiri, kemudian sel kanser ini akan menggalakkan penyebaran sel-sel berpenyakit.

Resveratrol mempunyai potensi untuk menghentikan proses penyebaran sel-sel rosak (kanser) dan menjaga kualiti gen daripada rosak dan termusnah.Setiap dari kita akan mengalami penuaan sel dan akhirnya sel tersebut akan mati dan disingkirkan. Maka DNA akan terus mereka setiap sel baru bagi menggantikan sel-sel yang sudah mati dan akan disingkirkan. Tetapi disebabkan “kesilapan” DNA dan menyebabkan serpihan pecahan DNA yang tidak boleh digunakan maka sisa DNA yang tidak teratur dan tidak tersingkir akan menghentikan sel dari berfungsi dengan baik. Akhirnya menjadikan sel tersumbat dengan “ serpihan sampah” DNA dan menyebabkan kemerosotan sel dan lama-kelamaan menyebabkan sel kanser merebak dan semakin teruk malah akan mengganggu aktiviti-aktiviti sel lain.

Maka resveratrol bertindak untuk mengurangkan kesilapan dan sisa DNA ini sehingga 60% melalui kemampuannya untuk meransang jangka hayat gen dan sel supaya aktiviti sel teratur dan tersusun.

Oleh sebab itu resveratrol amat penting dalam menjalani proses penuaan. Resveratrol telah dibuktikan sangat berkesan dalam melawan pelbagai jenis dan tahap kanser samaada pada peringkat menghindari atau merawat. Kebolehan utama resveratrol ialah kemampuannya untuk menghentikan kanser dengan membezakan sel kanser dari sel sihat. Resveratrol tidak akan merosakkan sel sihat tetapi melindungi sel sihat daripada jangkitan perebakan sel kanser yang tidak sihat semasa mematikan sel kanser. Sebaliknya ubat kimoterapi tidak spesifik ketika menyerang sel kanser dan sel sihat dalam masa yang sama.

Selain itu, resveratrol amat penting kerana ia mempunyai kelebihan untuk menghilangkan radikal bebas, menyakaktifkan enzim/ gen/ hormone  dan bahan kimia penting dalam tubuh yang menjadi punca gen rosak.

Resveratrol bertindak mengaktifkan gen penumpas tumor dan gen yang menyahtoksik bahan kimia  dan juga menahan gen yang membolehkan sel kanser berhubung dan bergabung antara satu sama lain.


POLIPHENOL RESVERATROL
Turut berfungsi untuk melindungi DNA sel, menghalang bahan kimia dan radikal bebas yang menjadi penyebab utama kanser. Poliphenol resveratrol akan melawan radikal bebas dan inflamasi.MITHOCHONDRIA
Resveratrol boleh membantu untuk memusnahkan sel kanser pancreas dengan menembusi sumber tenaga teras sel atau disebut mitochondria dan melumpuhkan fungsinya. Pusat pembekalan utama tenaga kepada sel-sel didalam tubuh. Mitochondria mempunyai DNAnya sendiri dan mempunyai kemampuan untuk membekalkan tenaga kepada sel secara berterusan apabila berfungsi dengan baik. Resveratrol bertindak menggangu sumber tenaga sel-sel kanser. Secara teorinya menghentikan sumber tenaga ialah menghentikan serta melumpuhkan aktiviti kanser dan akhirnya mati dan disingkirkan.
=======No comments:

Post a Comment