Wednesday, 12 August 2015

Kenali jenis-jenis parut.


Parut  adalah sebahagian daripada proses penyembuhan luka dan ia terbentuk akibat penghasilan kolagen yang tidak seimbang di sekitar bahagian luka.

Parut melalui pelbagai bentuk perubahan disepanjang proses pematangan 

JenisII parut.

1. Keloid:
Tisu parut keras, agak menonjol dan tidak teratur pada kulit.
Parut jenis keloid ini biasanya akan membesar dari segi saiznya.
Biasanya kan parut jenis keloid ni terjadi kesan daripada eksiden atau parut pembedahan. 
Kalau ikut kata orang-orang tua, parut hidup/ parut timbul dan 
.
hah kalau korang tak pernah dengar balik tanya atuk kat kampung Insyaallah dia tahu.. 


2. Kontruktor:
Parut ini menyebabkan kulit tegang dan boleh menjejaskan sendi pesakit . 
Akibatnya, kulit menjadi regang dan menyukarkan pergerakan.
Contoh parut kontruktor ialah apabila kulit terbakar


3. Hipertrofik:
Parut merah dan menggelembung
Seakan parut keloid tapi ia tidak membesar
Contoh, parut jerawat, luka kecil atau strech mark. 
.
ni la masalah majoriti dari kita kan..golongan hipertrofik..sama la macam Husna parut jerawat yang tak habis-habis..KALAU MASA KECIK TU GANAS SESANGAT MAKA BANYAKLAH COP PARUT SELURUH TUBUH KAN??..biasalah tu kanak-kanak aktif lagi bijak..bila dah besar panjang ni dah xganas dah Insyaallah...sopan je...ahakzzss!!..ye ke ntah..


...
TAPI
..
SEKARANG
..
PARUT DAH HILANG!!!!!
SIYES SAPE TAK BANGGA PARUT DAH HILANG 
KULIT MUKA KEMAS JE XDE COMOT-COMOT PARUT LG DAH

TANG BETIS,KAKI,LENGAN LICIN JE TANPA PARUT
..😍
😍

NAK TAHU TIP HUSNA..??
mudah je
.


kemudian Husna tambah ni untuk masalah jerawat secara overall

addition nak lagi flawless then nak kurangkan stress punca jerawat tambah B-COMPLEX


-xtra large gedabak punya gambar..ahhah-

😝😝😝
.
problem done!
.
ketahui lebih lanjut bila KLIK kat atas tu ye.. 👆

.


YOur truly Shaklee Independent Distributor Husna Rahman
Looking for more healthy tips lets explore my page TIP SIHAT or FACEBOOK Husna Rahman  
or personally talk to me via sms/whatsapp 011-2557 9903 or e-mail me at husnasukahijau@gmail.com
Or meet me on instagram @husna.rahman
🚲..🚙..🚄..🚃..🚉..🚅..🚤..🚢
-Because life is a journey. A beautiful journey worth if you have a healthy life-

No comments:

Post a Comment