Sunday, 2 August 2015

Bagaimana PROTEIN boleh cantikkan kulit?

Protein adalah BAHAN UTAMA dalam pembentukan kolagen yang sangat diperlukan untuk kecantikan. Kulit menjadi lebih anjal dan gebu dengan kehadiran kolagen yang bertindak sebagai simen penghubung antara satu sel dengan sel yang lain. Kolagen adalah tisu berstruktur dan proses penggantiannya sangat perlahan. KOLAGEN DIPERBUAT DARIPAPA PROTEIN BERSERAT. Hakikatnya, 30% daripada keseluruhan protein dalam badan adalah kolagen. Protein merupakan  bahan utama  menggantikan sel yang rosak.

Disebabkan itulah, kita memerlukan bantuan luar seperti protein berkualiti untuk menambah atau menggantikan kolagen dalam badan kita.

Kolagen bukan sahaja mampu menganjalkan dan mencantikkan kulit, tetapi mampu menguatkan kulit, salur darah, tulang dan gigi.

Bagi yang mengamalkan diet rendah lemak, anda boleh perhatikan badan atau kulit anda mula menggeleber akibat protein yang tidak mencukupi.

Oleh kerana ESP diperbuat daripada protein yang berkualiti tinggi dan menjalani banyak clinical test, sudah tentu kolagen yang terhasil daripada pengambilan ESP juga ialah kolagen yang berkualiti.

Isoflavones yang terdapat di dalam ESP membantu kulit kelihatan lebih muda dan segar.

Malah, soya yang terdapat di dalam ESP juga mampu melindungi kulit daripada terkena sinaran UV secara terus.

Keistimewaan utama ESP Shaklee ialah ia mengandungi 9 asid amino penting yang perlu untuk tubuh. Asid amino ini adalah komponen protein yang membantu badan membina sel-sel baru.


Bagi orang yang mempunyai parut jerawat, pembinaan semula sel-sel baru adalah sangat penting untuk menggantikan sel-sel kulit yang telah mati. Tanpa asid amino ini, sel-sel baru tidak dapat dibentuk. Sebab itulah parut jerawat tak nak hilang. Antara punca parut jerawat tak nak hilang sebab komponen protein tidak mencukupi untuk membina sel-sel baru bagi menggantikan sel-sel lama dan sel-sel yang rosak.

=====

Petua kulit cantik mudah

1. Ambil Energizing Soy Protein (ESP) - Protein diperlukan untuk membentuk kolagen serta membaikpulih sel yang rosak

bersama


2. Vitamin E dan Vitamin C -  bertindak sebagai pendinding kepada radikal bebas yang merosakkan kolagen.
YOur truly Shaklee Independent Distributor Husna Rahman
Looking for more healthy tips lets explore my page TIP SIHAT or FACEBOOK Husna Rahman  
or personally talk to me via sms/whatsapp 011-2557 9903 or e-mail me at husnasukahijau@gmail.com
Or meet me on instagram @husna.rahman
🚲..🚙..🚄..🚃..🚉..🚅..🚤..🚢
-Because life is a journey. A beautiful journey worth if you have a healthy life-

No comments:

Post a Comment