Sunday, 16 August 2015

Apa bahaya kekurangan zat besi?


Zat besi = Iron 

*Selalu merasa lelah
*Kelihatan pucat
*Sering merasa jantung berdebar



Kepentingan zat besi


..membantu memenuhi keperluan oksigen dalam tubuh. Tubuh menggunakan zat besi untuk membentuk hemoglobin bhgn sel darah merah



Kesan kekurangan

..tubuh akan membentuk sek darah merah lebih kecil dan jumlah lebih sedikit dan tubuh akan kekurangan hemoglobin dan akan kekurangan oksigen


..Kekurangan zat besi adalah gangguan gizi plg umum yg terjadi didunia

..Wanita yang dalam usia subur amat memerlukan sumber zat besi yang cukup.


Kenapa? 
Sebab masa "period" wanita banyak kehilangan darah dan ini menyebabkan kandungan iron/zat besi dalam tubuh akan berkurangan.
.
sebab tu jugak ada yang masa "period" ada tekanan darah rendah..hati-hati ini boleh membahayakan diri..pada masa ni jaga pemakanan untuk "topup" zat-zat yang hilang..

Makan harus cukup untuk keperluan tubuh serta makan makanan yang tinggi zat besi/iron atau ambil suplemen yang boleh membekalkan zat besi/ iron.
.
Contoh makanan yang kaya zat besi yang boleh diambil setiap hari..




Rasa macam tak mampu nak ambik semua/separuh/ langsung tak suka boleh cuba pembekal nutrien, vitamin dan mineral penuh dalam bentuk tablet: dengan IRON FORMULA


Version orang dewasa:


Version kanak-kanak:


Ok lah satu je nak pesan kat sini YOUR HEALTH IS YOUR CHOICE
So choose the best food for your body chemistry..!!
.
kipidad & cekitout semua! 
-SIHAT IMPIAN UNGGUL SAYA-
.
.
.
YOur truly Shaklee Independent Distributor Husna Rahman
Looking for more healthy tips lets explore my page TIP SIHAT or FACEBOOK Husna Rahman  
or personally talk to me via sms/whatsapp 011-2557 9903 or e-mail me at husnasukahijau@gmail.com
Or meet me on instagram @husna.rahman
🚲..🚙..🚄..🚃..🚉..🚅..🚤..🚢
-Because life is a journey. A beautiful journey worth if you have a healthy life-

No comments:

Post a Comment